NASLOVNICA

Chatel je šarmantno alpsko selo i istoimeno skijalište u francuskim Alpima, koje je sastavni dio grandiozne skijaške regije Portes du Soleil sa ukupno 650 km skijaških staza. Châtel je direktno povezan sa ostalim skijalištima regije Portes du Soleil preko skijališta sa kojima se graniči i to:
►Avoriaz, a preko njega dalje sa oblašću  "Mozine i Les Gets"; 
►Morgin, a preko njega sa ostalim švicarskim skijalištima Champoussin, Champery i Les Crosets.
►Torgon švicarsko skijalište, kao veza sa francuskim La Chapelle d'Abodance.


U samom centru mesta Chatel, sa pogledom na okolne planine, nalazi se nedavno otvoren novi Aqua centar "Forme d'O" koji će biti u funkciji i tokom zime. Poslje skijanja možete se opustiti u zaotvorenom i otvorenom termalnom bazenu. Postoji i bazen za djecu, kao i dodatne usluge wellnes zone (saune, masaža,...). Orijentaciona cijena tjedne preplate za classic uslugu Aqua centra iznosi 40 eura, a za dijecu do 15 godina je oko 30% niža.

Pored obilja kafea i restorana, trgovina zimske sportske opreme, ski rentala i dr., u mjestu se malaze i marketi iz lanca Scherpa i Casino. Iz centra Chatela polaze besplatne linije ski-busa koje prolazeći kroz mjesto sakupljaju skijaše i voze ih do polaznih stanica željenih žičara.


Iz mesta Chatel polaze žičare koje vode na četiri skijaška sektora, od kojih su po dva međusobno skijaški povezana. :

- Skijaški povezani sektori: Barbossine / Super Chatel
yesSektor Barbossine - Iz dijela naselja "Petit Chatel" vodi istoimena žičara sjedežnica do skijaškog sektora "Barbossine", odakle nastavlja istiomena žičara koja vodi do vrha "Tete du Tronchet" na 1913 m/nv. Sa ovog vrha lijevo može se preći ka skijalištu "La Chapelle d'Abodance" ili, sa druge strane brda, do švicarskog skijališta "Torgon" ili desno pomoću ski liftova do sektora "Super Chatel". Do plaznog naselja Petit Chatel se ne može vratiti na skijama, već se povratak u mjesto Chatel ostvaruje preko sektora "Super Chatel".
yesSektor Super Chatel - Iz samog centra naselja Chatel vodi gondola "Super Chatel" do skijaškog područja koje je i centralno skijaško područje iznad mjesta Chatel. Pomoću žičare sjedežnice "Morclan" može se prebaciti u sektor "Barbossine". Sa druge strane brda spušta se u šicarsko mjesto "Morgins" preko sektora "Corbeau", za koji veži Chantel ski pas. U ovom sektoru se nalazi i snow-park kao i velika zona za skijaše početnike.

- Skijaški povezani sektori: Linga / Pre la Joux
yesSektor Linga - 1,5 km od centra Chatela nalazi se naselje Villapeyron iz koga kreće gondola "Linga" koja vodi u istoimeni skijaški sektor. U nastavku gondole, ka vrhu "Tete du Linga" na 2156 m/nv, vodi sjedežnica "L'Echo Alpin" sa koga se stazom Combes prelazi u sektor "Pre la Jeox".  
yesSektor Pre la Joux -3,5 km dalje od polazne stanice gondole Linga nalazi se polazni plato skijaškog sektora "Pre la Jeox" na 1310 m/nv. Tu je nekoliko ski liftova sa stazama za početnike kao i sankaška staza. Tu su i polazne stanice žičare sjedežnice "Pre-la-Joux" kao i gondole "Pierre longue" koje izvlače skijaše na skijalište ovog sektora. Pomoću sjedežnice "Des combes" može se preći u sektor "Linga", a pomoću sjedežnice "Des Rochssons" može se preći na skijalište "Avoriaz", a zatim dalje i "Mozine i Les Gets" za šta se mora imati skipas za cijelu regiju "Portes du Soleil".

Od 2015. godine i ova dva skijaška sektora su povezana. Žičara sedežnica "Portes du Soleil" sa strane sektora "Barbossine / Super Chatel" koja ima i pripadajuću plavu ski stazu je uvezana sa žičarom sjedežnicom "Gabelou" koja vozi dvosmjerno od i ka sektoru "Linga / Pre la Joux". Na ovaj način kompletno skijalište Chatel je sada skijaški ubezano i nema potrebe da se ovaj prelaz ostvaruje ski busom. 


Samo skijalište je prošireno mjestom La Chapelle d'Abondance tako da je sada sa osnovnim skipasom Chatel dostupno 73 skijaške staze koje su povezane sa 61 žičarom.

Skipas "Chatel", pored samog skijališta Chatel koje oguhvaća sektore Barbossine/Super-Chatel i Linga/Pre-la-Joux važi još i za sektor Braitaz a od skoro i ceo La Chapelle d'Abondance u Francuskoj kao i za cijeli švicarski ski centar Torgon i sektor Corbeau koji je dio švicarskog skijališta Morgins.
Ovim skipasom je uključeno 73 ski staza, ukupne dužine 130 km, povezanih sa 61 ski liftova.

Karakteristike skijališta "Chatel"
Samo sektori: La Chapelle d'Abondance-Torgon / Super-Chatel   i   Linga / Pre-la-Joux
Nadmorska Visina: 1100 – 2200 m
Ukupan broj ski staza - 73
Ukupna dužina skijaških staza - 130 km
 ► 7 crnih staza
 ►23 crvene staze
 ►29 plavih i 14 zelene
Žicara ukupno 61, od toga:
 ►3 gondole
 ►19 sedežnica
 ►35 ski liftova
 ►3 lifta na konop
 ►1 traka

IZABERITE TERMIN PUTOVANJA I POGLEDAJTE PONUDU SMJEŠTAJA:

Smještaj / SKIJANJE 2022/2023

Foto galerija