NASLOVNICA

Ski regija 4 doline (4 Vallees) se nalazi u Švicarskoj u kantonu Wallis (u francuskom govornom području) i sa 412 kilometara skijaških staza koje se prostiru između 1400 i 3.300 metara/nv, jedno je od najvećih skijaških područja Europe i najveći ski centar Švicarske. Kao što mu i samo ime kaže, ovaj švicarski zimski sportski centar se sastoji od četiri doline koje se prostiru na južnom dijelu toka rijeke Rhône.

Skoro 100 žičara povezuju doline i planinske vijence, formirajući jedinstveni skijaški sistem sa velikim brojem ski staza. Ukupno pet skijaških naselja (mjesta) širom područja: Nendaz, Veysonnaz, Verbier, Thyon i La Tzoumaz služe kao polazišta za ovu skijašku regiju, a među njima svakako je najpoznatiji Verbier, kao jedno od najjlepših i najmondenskijih skijaških naselja Švicarske. Četiri Doline, sa 118 pojedinačnih staza raznovrsne težine, nude idealne uvjete za skijanje svima, od početnika, obitelji sa dijcom, pa sve do najiskusnih skijaša.

U potrazi za nečim posebnim, skijaši će u ski regiji vrhunac naći u spustu sa 3.330 metara visokog Mont-Fort glečera i istoimenog vrha. Pored nejverovatnih planinskih krajolika i pejzaža sa fascinantnim pogledima na alpska prostranstva i dolinu rijeke Rone i obilja snjega koji se ovde zadržava sve do kraja travnja, goste ove skijaške regije će zasjeniti preljepa alpska naselja, našminkana i uređena na švicrski način. Zanimljivost za posjetioce predstavlja i najviši ski bife u Alpima, od koga polazi jedna od najzahtijevnijih staza cijelokupnog ski sistema, namijenjena ljubiteljima hupsera.

VERBIER
Verbier je svakako najpoznatije skijalište u ski regiji 4 Doline.To je šarmantan mondenski gradić koji se nalazi u jugozapadnom švicarskom kantonu Valais na 1500 m/nv. Raspolaže sa preko 200 km skijaških staza, koje povezuju izuzetno moderne ski instalacije, a ono po čemu je još poznatiji je ogromno prostranstvo i mogućnosti za freeride skijanje van uređenih staza. Veliki izbor skupog mondenskg smještaja i bogat noćni život posebno izdvajaju Verbier od ostalih naselja u regiji 4 Doline.
 
THYON
Thyon ne uključuje samo turistički kompleks Thyon 2000, već i prekrasnu visoravan idealnu za učenje skijanja, sve do gornjih stanica gondola l'Ours i Les Mayens de Veysonnaz. Na kraju, ali ne manje važno, svi sadržaji potrebni za ugodan boravak u planinama nalaze se u zgradama kompleksa Thyon 2000, istočno od platoa:restorani,bazen, sportska trgovina...Krajolik je zadivljujući, s prekrasnim vrhovima Dent Blanchea i Matterhorna u pozadini. 

VEYSONNAZ
Veysonnaz je malo autentično alpsko mjesto, smješteno u raskošnom okruženju, u srcu skijaške regije 4 Doline, na samo 13 km od grada Siona. Ima odličnu poziciju za skijanje u odnosu na cijelo područje ski regije. U starom selu, koga odlikuju tradicionalne brvnare, stanovnici će vas očarati svojim šarmom i gostoljubivošću. Nešto iznad starog naselja izgrađen je zimski-sportski centar, koji je posljednjih godina postao jedan od najboljih u Švicarskoj, što potvrđuju i natjecanja za Svetski kup u skijanju, koja se ovde održavaju svake sezone. U mjestu se nalazi pokriven bazen (10x20m) sa saunama, solarijumom i finess salom, kao i gradsko klizalište. Za večernji provod na raspolaganju su diskoteka, koktel barovi, kafei i restorani.

NENDAZ
Nendaz je malo ugodno alpsko selo smješteno na 1365m/nv, u  srcu skijaške regije 4 Doline. Nalazi se 15 km jugozapadno od mjesta Sion, na visokom sunčanom platou sa koga se pruža panoramski pogled na dolinu rijeke Rone, kao i vrhove Bernese Alpa. Na svakom koraku se uočava isprepletanost prošlosti kroz brojne kulturno povijesne spomenike i sadašnjosti koja se ogleda u modernoj infrastrukturi zimskog sportskog centra. U Nendazu gosti imaju na raspolaganju preko 30 restorana, mnoštvo kafića, barova, noćnih klubova, 3 diskoteke, kao i dobro snabdijevene trgovine. Polazne stanice ski liftova se nalaze na obodu mjesta i brzo su i lako dostupne. Ski autobus je besplatan za povezanost iz rezidencija i hotela do polazne stanice gondole.

KARAKTERISTIKE SKI REGIJE "4 DOLINE"
Najniža polazna stanica: 1.350 m/nv.
Najviša izlazna stanica skijališta: 3.330 m/nv.
Visinska razlika ski centra: 1980 m.

Ski staze: Ukupno 412 km, od čega je:
- 107 km plavih staza,
- 202 km crvenih staza i
- 103 km crnih stza.

Žičara i ski liftova ukupno 91, od čega je:
- 15 gondola,
- 26 sjedežnih žičara
- 50 ski liftova.

Pored integralnog skipasa za celu regiju 4 Doline postoje još dve varijante ski pasa Verbier i La Printse.

KARAKTERISTIKE SKIJALIŠTA "LA PRINTSE"
(Nendaz - Veysonnaz - Thyon)
Najniža polazna stanica: 1.350 m/nv.
Najviša izlazna stanica skijališta: 3.330 m/nv.
Visinska razlika ski centra: 1980 m.

Ski staze: Ukupno 200 km, od čega je:
- 61 km plavih staza,
- 110 km crvenih staza i
- 29 km crnih stza.

Žičara i ski liftova ukupno 38, od čega je:
- 4 gondole,
- 9 sjedežnih žičara
- 38 ski liftova.

KARAKTERISTIKE SKIJALIŠTA "VERBIER"
(Verbier/Médran - Savoleyres/La Tzoumaz - Bruson)
Najniža polazna stanica: 821 m/nv.
Najviša izlazna stanica skijališta: 3.330 m/nv.
Visinska razlika ski centra: 2509 m.

Ski staze: Ukupno 212 km, od čega je:
- 46 km plavih staza,
- 92 km crvenih staza i
- 74 km crnih stza.

Žičara i ski liftova ukupno 53, od čega je:
- 11 gondola,
- 16 jsedežnih žičara
- 12 ski liftova.

 

Smještaj / SKIJANJE 2022/2023

Foto galerija