NASLOVNICA

Naselje Zinal nalazi se na najjužnijem i najvišem kraju doline Val d'Anniviers sa sjajnim položajem ispod visokih vrhova među kojima je i Weisshorn 4506 m/nv.  Od pocetka 2014. godine Zinal je žičarom povezan sa ski centrom Grimentz.
Ruta ove žičare od 3 kilometra je treća najduža ruta žičare u Švicarskoj. Sada čine jedinstveno skijaško područje Grimentz-Zinal koje se prostire na nadmorskim visinama od 1670m do 2900m i nudi 115 km alpskih skijaških staza.

Zinal i susjedni Grimentz nalaze se u dolini Val d'Anniviers, u blizini grada Sierre u kantonu Valais uz granicu sa Italijom. Ova dolina je otprilike na polovici izmedu poznatih ski centara Verbier i Zermatt,  sa pogledom i na čuveni alpski vrh Matterhorn 4.488  m/nv. Zinal je simpatično i netaknuto planinsko selo iz koga gondolska žičara "Zinal-Sorebois" vodi na skijalište sa razlicitiom strukurom ski staza, uključujući prave, crvene i crne, a takođe nekoliko vrlo dobrih terena za skijanje izvan staza - off pistes. Staze su pogodne za sve tipove skijaša kao i obitelji sa djecom za koje postoje brojni sadržaji.

Apres ski scena je prilično mirna, ali ski centar je i dalje šarmantan i odličan izbor za obitelji kao i za one koji traže uzbudenja izvan ski staza. Iako ima nekoliko hotela sa barovima koje treba posjetiti u večernjim satima, jer u Zinalu uglavnom postoje brvnare, nocni život je prilicno tih.

Nova žicara "Grimentz-Sorebois" izmedu skijališta Grimentz i Zinal otvorena je u 11/2013. godine, čime je nastalo mnogo veće povezano skijaško podrucje. Nova žicara se sastoji od dve kabine od po 125 mjesta. Sada kada su ova dva ski centra povezana, kombinirani skijaški prostor je veci od mnogih drugih poznatijih skijališza.

Postoje dve opcije skipasa. Prva osnovna za ova dva povezana skijališta "Grimentz-Zinal". Druga vrsta skipas karte je" Val d'Anniviers" za sve ski centre u dolini, koja pored skijališta "Grimentz-Zinal" uključuje i "St Luc / Chandolin" kao i skijalište "Vercorin", što daje ukupno 220 km skijaških staza. Ova tri skijališta u dolini nisu povezana ski stazama, ali između njih vozi besplatan ski-bus. U radno vrijeme skijališta, skipas važi i za gonolu "Chalais/Vercorin" koja skijaše i posjetioce iz mesta Chalais u podnožju izvaalči do skijališta Vercorin.

Iskusnim skijašima će biti zanimljjive ski staze koja povezuju Zinal i Grimentz. Iznad Zinala sa vrha "Corne de Sorebois 2896 m/nv" kreće dugačka crna staza "Chamois" koja se spušta do mesta Grimentz na 1570 m/nv. Na strani skijališta Grimentz uočljiva je crna staza "Lona". Manje iskusni skijaši za prelazak iz Zinala u Grimentz i obrnuto u oba smjera uijvek mogu koristiti gondolsku žicaru "Grimentz-Sorebois".

Karakteristike ski centra Grimentz-Zinal

- Visine prostiranja: 1570 - 2900 m/nv
- Visinska razlika: 1.300 m
- Ukupna dužina ski staza: 100 km
     - Plave  - 27 km     (27 %)
     - Crvene  - 43 km     (43 %)
     - Crne  - 30 km     (30 %)
- Nordijske ski staze: 19 km
- Freeride rute: 15 km

Ukupno ski liftova:21
Ukupni kapacitet liftova: 19.045 skijaša na sat
Ukupna dužina ski liftova: 22,8 km
    2 - Karonske gondole sa 2 reversiblne kabine
    1 - Kabinska gondola
    6 - Žičara sedežnica
  10 -  Ski liftova (tanjir ili sidro)
    2 - pokretne trake

 

Smještaj / SKIJANJE 2022/2023

Foto galerija