NASLOVNICA

Skijalište nekad znano kao  Trevalli, a našim skijašima najčešce i samo kao Falcade, talijansko je skijalište koje u zadnjih nekoliko godina nosi službeni naziv Alpe Lusia/San Pellegrino.


Kompleks  se smjestilo u Dolomitima na razmeđi regija Veneto i Trentino.
Dio su "Dolomiti Superskia", 
kompleksa 12 talijanskih skijališta.
Tri doline iz nekadašnjeg naziva čine predjeli oko mjesta 
FalcadePasso San Pellegrino Moena. Skijalište broji 100 km odlično pripremljenih staza, pokrivenih sistemom umjetnog zasnježenja, koje se spuštaju od 2,500 mnv do 1,200 mnv. Ipak, valja upozoriti da nisu sve staze povezane.


Skijalište se dijeli na dva glavna dijela: veći, iznad Falcadea i Passo S. Pellegrina na koji otpada oko 2/3 kilometraže staza, i manji, iznad Moene, poznat i pod nazivom Alpe Lusia. Ova dva predjela su vrlo blizu, a povezana su besplatnom autobusnom vezom (vožnja od 15-ak min). Pogled na kartu nameće logično pitanje: Zašto još cijelo skijalište nije povezano? Razlog tome je što se točno između ova dva predjela smjestio park prirode u kojem je zabranjena bilo kakva intervencija ljudske ruke. Zaštita prirode prije profita.


Ciljana publika ovog skijališta su prvenstveno obitelji i odnedavna boarderi. Otuda je i jasniji podatak da gotovo polovica staza otpada na plave, lagane staze. Obiteljima s djecom namijenjena su tri dječja vrtića na snijegu, dok boarderi mogu uživati u tri odlična snow parka sa postavljenim elementima za vratolomije u zraku.


No, niti zahtjevniji skijaši neće ostati zakinuti: crvene, široke staze su kao stvorene za cjelodnevno carvanje, a posebno ističemo crveno-crni spust prema dolini na predjelu Alpe Lusia - staze imena "Fiamme Oro" i "Piavac" ne smiju se propustiti. U istu kategoriju spada i spust sa vrha Col Margherita prema Passo S. Pellegrinu, a nedavno probijena nova, crna staza  La Volata je samo šecer na kraju, te jedna od izazovnijih staza na skijalištu. Vrlo pravilnog nagiba (u smislu da ne "visi"), na djelovima sasvim pošteno strma da zasluzi svoju crnu boju i dovoljno dugacka. Okolni spust s Col Margherite je nesto blazi, za one koji se ne usude na stme staze, no znajte da se uvijek mozete spustiti i gondolom.

IZABERITE TERMIN PUTOVANJA I POGLEDAJTE PONUDU SMJEŠTAJA:

Smještaj / SKIJANJE 2022/2023

Foto galerija