NASLOVNICA

Kronplatz (njem.) – Plan de Corones (tal.) je dobio ime prema vrhovima planina koje podsjećaju na pijetlovu krijestu (krone – corona = kruna, krijesta) pa je i zbog toga zaštitni znak skijališta crvena pijetlova glava s izraženom krijestom.


Skijalište se nalazi u Italiji, u Dolomitskim alpama Južnog Tirola na granici s Austrijom i alpskim centralnim masivom, udaljeno 415 km od Zagreba, 365 km od Rijeke. Austrijski utjecaj ovdje je vrlo jak, pa mještani nerijetko pričaju njemački bolje od talijanskog, a svi natpisi su dvojezični.


►Skijalište Kronplatz smješteno je na visini od 975 do 2.275 m, okruženo s 13 turističkih mjesta od kojih su najpoznatija Bruneck/BrunicoSt. Vigil/San Vigilio (najmondeniji i u prosjeku najskuplji jer je na samim stazama), Olang/ValdaoraReischach/RisconeRasen/RasunSt. Georgen/ San Giorgio St. Lorenzen/Lorenzo. U predbožićno vrijeme ugođaj je posebno lijep, pogotovo u Brunicu u kojem se tokom cijelog prosinca održava božićni sajam s prigodnim poklonima i nezaobilaznim kuhanim vinom.


yesS činjenicom da ima više od 300 sunčanih dana u godini spada u jedno od ljepših skijališta u ovom dijelu Italije. 40 kategoriziranih staza ukupne duljine  114 km uglavnom su plavo-crvenog karaktera. Sve staze su uglavnom izuzetno široke te pravilnog nagiba, što čini ovo skijalište idelano za početnike, obitelji s djecom te slabije rekreativce. Deklarirano je 6 crnih, 11 crvenih i čak 23 plavih staza te (ovisno o vremenu) do 150 km staza uređenih za skijaško trčanje (u blizini je i svjetski poznati biatlonski centar Antholz/Anterselva).


yesOno što je karakteristično za Kronplatz su besprijekorno uređene staze, bez obzira na meteorološke uvjete, te njihova velika dužina - gotovo sve su dugačke preko kilometar, a najduži spust do doline ima i više od 7 kilometara.


yesDa je Kronplatz jedno od bogatijih skijališta u regiji svjedoči i njegova infrastruktura. Gotovo sve staze pokrivene su gondolama (njih 19), sjedežnica, uglavnom modernog doba s haubama protiv lošeg vremena ima tek 6. Vučnica na Kronplatzu nema. Ima ih tek 5 komada, koje se nalaze po okolnim mjestima i nisu spojene s glavnim skijalištem.


yesDa bi staze bile besprijekorne brine se artiljerija od čak 264 snježna topa za proizvodnju umjetnog snijega.Snijeg je ovdje moguće napraviti i kad su temperature u plusu, pa ni ne čudi da Kronplatz otvara sezonu daleko prije ostalih skijališta u susjedstvu, a ona ovdje traje od početka prosinca sve do sredine travnja. Djelatnici Kronplatza usavršili su znanje o uređivanju staza i pripremi mješavine umjetnog i pravog snijega, tako da je ovo općenito jedno od skijališta s najbolje uređenim stazama.

 

IZABERITE TERMIN PUTOVANJA I POGLEDAJTE PONUDU SMJEŠTAJA:

Smještaj / SKIJANJE 2022/2023

Foto galerija